Konec října a začátek listopadu je v mnoha kulturách spojený s oslavou památky zesnulých, lidé se scházejí, aby zavzpomínali na své blízké, kteří již zemřeli. Na rozdíl od západního pojetí smrti a našich Dušiček, jinde věří, že se duše zemřelých během těchto dnů vrací na zem, a to je důvod k radostným a veselým oslavám, které zdůrazňují cyklus života a smrti.
Zejména v anglicky mluvících zemích se 31. října slaví svátek Halloween. Původ má v keltském svátku Samhain, který označoval konec léta a začátek zimy. Keltové věřili, že během této noci se hranice mezi světem živých a mrtvých stírá, což umožňuje duchům zemřelých navštívit svět živých. Dnes je tato tradice pojímána více komerčně, lidé, zejména děti, se převlékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu pro sladkosti s tradičním "trick or treat" (koleduj, nebo něco vyvedu), domy a zahrady zdobí dýněmi (Jack-o'-lanterns) a strašidelnými dekoracemi. Populární jsou také halloweenské večírky, kde se podávají tematické pokrmy i drinky.
V Mexiku se svátek Día de los Muertos slaví každoročně na počest zemřelých od večera 31. října do 2. listopadu. Lidé staví oltáře (ofrendy) s fotografiemi blízkých, dávají k nim oblíbené jídlo a pití zesnulých, zdobí je květinami, svíčkami a cukrovými lebkami (calaveras). Návštěvy hřbitovů často spojují s oslavami s hudbou a jídlem. Mezi tradiční pokrmy patří pan de muerto (chléb mrtvých). Lidé se oblékají do kostýmů kostlivců a malují si obličeje, aby uctili zemřelé v radostné atmosféře plné barev a vzpomínek. Zvláštní místo má při oslavách tequila. Lidé věří, že silné kouřové aroma tequily pomáhá přivést duchy zpět do světa živých. A právě proto není neobvyklé najít v této době lahve tequily umístěné na oltářích a vychutnávat si ji s rodinou a přáteli.
V našich končinách jde spíše o exportované svátky, ale proč si podzimní přemítání, vzpomínání čí oslavy nezpříjemnit nějakým tematickým drinkem. Zkusit můžete třeba Smoky Halloween nebo sofistikovanější "teplý nápoj" než je grog nebo teplá griotka Spiced Spey Coffee či Margaritu.
Smoky Halloween
Ingredience:
rašelinná whisky (např. Laphroaig, Ardbeg, Lagavulin)
černý likér (např. z černého rybízu), který dodá tu správnou barvu
citrón, led.
Postup: do sklenice nalijte whisky a přidejte kapku tmavého likéru, doplňte ledem a zakápněte citronovou šťávou.
Spiced Spey Coffee
Ingredience:
40 ml whisky Glenlivet 12yo
15 ml rozpuštěné čokolády (Vivani)
10 ml cukrového sirupu
75 ml silné kávy espresso nebo americano
40 ml smetany
špetka kajenského pepře
Postup: zahřejte malou sklenici na víno pomocí vroucí vody. Následně v ní smíchejte čokoládu, whisky, kávu, sirup a kajenský pepř. Navrch jemně po zadní stran lžičky smetanu, címž vytvoříte krémovou vrstvu. Ozdobte hoblinkami čokolády a přidejte další malou špetku pepře.
Margarita
Ingredience:
2 díly tequily Herradura
1 díl limetové šťávy
1 díl sirupu z agáve nebo Cointreau
sůl, led
Postup: okraj sklenice potřete řezem limety a obalte v soli. Všechny přísady dejte do šejkru s ledem a řádně promíchejte. Servirujte do skenice ozdobené plátkem limetky
A pokud si chcete vychutnat čistý drink, možnosti tu také jsou - Smokehead v různých variantách nebo Ardbeg jsou určitě skvělou volbou.
Here's to the ones that we got
Cheers to the wish you were here, but you're not
'Cause the drinks bring back all the memories
Of everything we've been through
Toast to the ones here today
Toast to the ones that we lost on the way
'Cause the drinks bring back all the memories
And the memories bring back, memories bring back you
(Maroon 5, Memories)