Západ slunce nad Karibským mořem, palmy šumí ve větru a vy sedíte na palubě jachty nebo na terase haciendy se sklenkou příjemně chladivého nápoje v ruce... Že ne? Zkuste si tuto atmosféru přivolat alespoň npojem namíchaným z lahodných karibských rumů. (Vzhledem k tomu, že řada koktejlů existuje ve vícero verzích, přednostně uvádíme recepty Mezinárodní asociace barmanů - označeno IBA.) CUBA LIBRE Nápoj Cuba Libre (španělsky Svobodná Kuba) vznikl během španělsko-americké války (kolem roku 1900) v Havaně a byl pojmenován podle přípitku vojáků bojujících za ...
Západ slunce nad Karibským mořem, palmy šumí ve větru a vy sedíte na palubě jachty nebo na terase haciendy se sklenkou příjemně chladivého nápoje v ruce ... Že ne? Zkuste si tuto atmosféru přivolat alespoň npojem namíchaným z lahodných karibských rumů.
(Vzhledem k tomu, že řada koktejlů existuje ve vícero verzích, přednostně uvádíme recepty Mezinárodní asociace barmanů - označeno IBA.)
Nápoj Cuba Libre (španělsky Svobodná Kuba) vznikl během španělsko-americké války (kolem roku 1900) v Havaně a byl pojmenován podle přípitku vojáků bojujících za osvobození Kuby ze španělské nadvlády. Po nástupu komunistického režimu na Kubě se v USA rozšířil prozaický název „Rum and Coke“, neboli rum s kolou. V původním nápoji byl s největší pravděpodobností použit rum Bacardi. Avšak od změny režimu se rumy Bacardi vyrábějí mimo Kubu a v původním lihovaru Bacardi se nyní vyrábí rum Havana Club. Vzhledem k těmto okolnostem spolu tyto dvě značky v současnosti soupeří, která z nich má být použita pro dosažení originální chuti koktejlu
Recept (IBA):
Smíchejte uvedené suroviny a nalijte do sklenky naplněné ledem. Ozdobte dílkem limetky.
(Jiné verze tohoto receptu doporučují smíchat rum a kolu v poměru 1:3 (3cl rumu a 9cl koly) a přesné množství limetkové/citrónové šťávy (0,5cl).)
Pod jménem Daiquiri se skrývá skupina koktejlů na bázi rumu a limetkové šťávy. Původní recept zahrnoval vysokou sklenici plnou ledu s lžičkou cukru, šťávou z cca dvou limetek doplněnou rumem a byl vynalezen r. 1905 americkými důlními inženýry pracujícími na dole Daiquiri na Kubě. V současné době není led součástí základní verze nápoje, ale používá se pouze na chlazení v šejkru. na druhou stranu se s drcenou ledovou tříští připravuje skupina nápojů zvaných Frozen Daiquiri, které mohou mít různé příchutě.
Milovníkem daiquiri byl např. spisovatel Ernest Hemingway, po kterém je pojmenovaná verze Papa Hemingway Daiquiri, která se připravuje bez cukru(sirupu), zato s dvojnásobnou dávkou rumu.
Základní recept (IBA):
Nalijte všechny suroviny do šejkru s kostkami ledu. Dobře protřepte. Podávejte ve vychlazené koktejlové sklence.
Mojito je jeden z nejstarších koktejlů s nejasným původem. Podle některých pramenů lze jeho kořeny vystopovat až do dob Francise Drakea, kdy jeden z jeho důstojníků prý pil nápoj připravený ze silného alkoholu aquardiente, cukru a máty pojmenovaný po své ohnivé chuti nebo slavném kapitánovi El Draque. Po nahrazení aquardiente rumem se pak z El Draque stalo Mojito. Střízlivější názory tvrdí, že tento koktejl vznikl na Kubě někdy koncem 19. století.
Recept (IBA):
Rozmačkejte mátu s cukrem a šťávou. Přidejte rum a doplňte sodou. Ozdobte větvičkou máty a plátkem citrónu (limetky), podávejte s brčkem.
První písemná zmínka o nápoji Piňa Colada pochází z cestovatelského časopisu Travel z prosince 1922, popisující nápoj z rumu a ananasové šťávy. Současné složení doplněné o kokosové mléko se ustálilo v 50.letech.
Piňa Colada je oficiální národní nápoj v Puerto Rico.
Recept (IBA):
Nalijte všechny suroviny do šejkru s drceným ledem. Protřepejte do úplného smísení. Přelijte do vychlazené vysoké sklenice nebo poháru a pokud třeba doplňte sodou. Ozdobte klínkem ananasu, koktejlovou třešní a podávejte s brčkem.
Koktejl Mai-Tai vymyslel Victor Bergeron (více známý jako Trader Vic), majitel řetězce restaurací v polynéském stylu, když jeho kalifornskou restauraci navštívila v r. 1944 skupina přátel z Tahiti. Jeden z nich po ochutnání vykřikl „Maita'i roa!“ („Velmi dobré!“) a podle toho získal nový nápoj své jméno.
Recept (IBA):
Dejte všechny suroviny kromě tmavého rumu do šejkru s ledem. Dobře protřepte a nalijte do tumbleru. Navrch nalijte tmavý rum, ozdobte klínkem ananasu, mátovými lístky a limetkovou kůrou. Podávejte s brčkem.
Tento název se často používá jako všeobecné označení punčů, v nichž je základní složkou rum, ale podle IBA existuje i jednoznačné složení.
Recept (IBA):
Nalijte všechny suroviny kromě tmavého rumu do šejkru s ledem. Dobře protřepte a nalijte do sklenice, pokud je třeba, doplňte sodou. Ozdobte citrónovým nebo pomerančovým plátkem.
Tento sladký tropický koktejl byl vynalezen Patem O’Brienem v jeho baru v New Orleansu během druhé světové války a v New Orleansu je velice populární do dnešní doby. Své jméno získal po typických sklenicích ve tvaru hurikánové lampy.
Recept:
Nalijte všechny suroviny do šejkru s ledem. Dobře protřepte a nalijte do vysoké sklenice. Ozdobte třešničkou a plátkem pomeranče/limetky (podle použitého džusu).